Yurt dışına seyahat ederken yalnızca konaklama, uçak bileti gibi ihtiyaçlarımızın yanında, seyahatimizi daha konforlu ve eğlenceli hale getirecek araç kiralama hizmetini de değerlendiriyoruz artık. Özellikle, seyahate çıkmadan önce uzuuunca hazırladığımız gezilecek yerler listesini tamamlamak için zamana bir hayli ihtiyacımız oluyor. Meşhur caddeleri, tarihi yapıları, müzeleri, tadım yapmadan gitmek istemediğimiz ünlü restoran ve cafeleri  ve tabii ki alışveriş merkezleri derken günün 24 saat olması çoğumuza yetmiyor. İşte tam da bu noktada yurt dışı seyahatinde araç kiralamak, bize özgürce seyahat etme ve keşfetme imkanı sunuyor. Araç kiralamanın başlı başına bazı prosedürlerini yerine getirebiliyor olsak da, peki gideceğimiz ülkede araç kullanmak için ihtiyacımız olan trafik kurallarına ne kadar hakimiz? Kendi ülkemizde aşina olduğumuz trafik kuralları bazı ülkelerin kurallarına uyuşmayabilir. Bu yüzden seyahate çıkmadan önce kısa bir araştırma yapmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. “Yurt dışında araç kiralamak isteyenlerin rehberi! Ülkelerin trafik kuralları” yazımızı okuyarak bazı ülkeler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Tailin tadını çıkarmak ve aracınızda keyifle yeni yerler keşfetmek için özgürce yola koyulmak için internette şöyle bir gezinmekte fayda var:)

Öncelikle yakınlardan başlayalım…

Komşu ülkelerimizden: Bulgaristan

Bulgaristan’da trafik kurallarının çoğu herhangi bir ülkede gerekli ve uygulanabilen kurallarken, bazıları Bulgaristan’a özgüdür. Bununla birlikte, Bulgaristan’da sürüşü güvenli, eğlenceli ve endişesiz hale getirmek için tüm sürüş ipuçları dikkate alınmalıdır.  Kuralların çoğu herhangi bir ülkede gerekli ve uygulanabilirken bazıları Bulgaristan’a özgüdür. Bununla birlikte, Bulgaristan’da sürüşü güvenli, eğlenceli ve endişesiz hale getirmek için Bulgaristan için tüm bu sürüş ipuçları dikkate alınmalıdır. Bulgaristan’daki kandaki alkol limiti 0,05 ml’dir, bu nedenle ertesi gün veya sonraki saat gideceğinizi biliyorsanız, hiç alkol almasanız iyi olur. Üç yaş ve altı çocukların çocuk koltuğu olması zorunludur. Kurallara uymayanlara ağır cezalar uygulanıyor. Emniyet kemeri takmamak ve çocuk koltuğuna sahip olmamak para cezasına sebebiyet verir. Bulgaristan’ın hız sınırı, şehir içinde araç kullanırken konuma bağlı olarak değişir, kırsal alanlarda 30 mil ve 55 mil hız sınırına uyulmalıdır. Daha fazla insanın yürümek ve geçmek zorunda olduğu yaya alanları için hız sınırı 20 km/s’de çok daha düşüktür. Otoyollarda sürerken, otoyollarda 120 km/s ve 140 km/s hız sınırını koruyun.

Nazik insanların ülkesi: Japonya

Japonya her şeyiyle özgün bir ülke. Söz konusu trafik kuralları olduğunda da disiplinli tavırları değişmiyor. Japonya, tüm titizliği ve disiplinini ülkede uyulması gereken trafik kurallarına da yansıtmış durumda. Dünyanın en kibar insanlarının yaşadığı kibar insanların ülkesi olarak bilinen Japonya, bunun hakkını fazlasıyla veriyor. Konu trafik kurallarına gelince de bu kural değişmiyor ve nazik ve kibar tavra aykırı davranmamak gerekiyor. Eğer Japonya‘da araç kullanırken bir yayaya su veya çamur sıçratırsanız, para cezasına çarptırılabilirsiniz. Bu yüzden su birikintilerini gördüğünüzde ve yakınınızda bir yaya varsa hızınızı olabildiğince düşürmenizi tavsiye ederiz:)

ALABANDAÖneriyor! “Turistik Seyahate Çıkanlar için 10 Harika Mobil Uygulama!”

Her eyalet farklı bir dünya, Amerika Birleşik Devletleri

Rüyalar ülkesi Amerika’ya geldiniz ve pek çok eyaletine özgürce seyahat etmek için araç kiraladınız. Buraya kadar her şey normal görünüyor, pekii Amerika’da trafik kurallarının eyaletten eyalete göre değiştiğini, genel geçer kuralların olmadığını biliyor muydunuz? Ülke sınırları içerisinde olsanız da eyalet değiştiriyorsanız, bu eyalette ne tarz kuralların geçerli olduğunu araştırmanızda fayda var. Birkaç örnekle kuralların nasıl farklılaştığını anlatalım istiyoruz. Örneğin; California’da İtfaiye binasının veya kırmızı yangın söndürme hidratlarının 4.5 metre yakınına park edemezsiniz. Mississippi Eyaleti’nde korna çalmak yasak. Yani ülkenizdeki alışkanlıkla dalıp korna çalarsanız ceza yeme olasılığınız yüksek. Hawaii’de araç kiralamaya karar verdiyseniz de arabanın içindeki tüm yolcuların emniyet kemeri takması gerektiğini unutmayın!

Sıcaklarda zorlayıcı trafik kuralı: Tayland

Güneydoğu Asya’nın en popüler ülkelerinden olan Tayland da her yönüyle eşi benzeri olmayan ülkelerden. Yılda yaklaşık 25 milyon misafiri ağırlayan Tayland’da araç kiralamak seyahatinizi oldukça konforlu hale getirecektir. Ancak özgün bir ülkede olduğunuzu unutmadan, trafik kurallarına mutlaka göz atmanız gerekir. Tayland’da yoldaki işaretler ve tabelalar kolayca okunabilir. Trafik işaretlerinin çoğu uluslararası standartlarda aynıdır, ancak sadece bu ülkeye özgü olanlar da vardır. En ilginç trafik kuralı ise şüphesiz internette şöyle bir araştırma yaparken bile herkesin karşısına çıkacak olan mutlaka tişört ya da gömlek giyerek aracınızda seyahat etme zorunluluğunun olmasıdır. Evet, yanlış duymadınız, Tayland’ın trafik kurallarında üstsüz araç kullanmanın cezası var!

Burada plakanız çok önemli: Filipinler

“Yurt dışında araç kiralamak isteyenlerin rehberi! Ülkelerin trafik kuralları” yazımıza Güneydoğu Asya’nın en kalabalık ülkelerinden Filipinler ile devam ediyoruz. Kalabalık nüfus ve gelen milyonlarca turistin oluşturduğu trafik nedeniyle ülke şöyle bir karar almış; araç plakası 1 ya da 2 rakamıyla bitenler pazartesi, 3 veya 4 ile bitenler salı, 5 ya da 6 ile bitenler ise çarşamba günleri özel araçlarıyla trafiğe çıkamıyor. Bu sıralama haftanın tüm günleri için doğru orantılı bir şekilde devam ediyor. Elbette Filipinler’in trafik kuralları kapsamında plakaya göre seyahat söz konusu olduğunda, hastalık gibi önemli durumlara ayrıcalık tanınıyor.

ALABANDAÖneriyor! “Jet Lag Nedir, Ne Zaman Yaşanır?”

Öncelik sırası kimde?: Güney Afrika Cumhuriyeti

Güney Afrika denildiğinde aklınıza öncelikli olarak neler geliyor? Ilıman iklim, biyolojik çeşitlilik, doğal güzellikler… İnternetten ya da kitaplardan aşina olunan hayvan türleri hatta. Doğanın sunduğu zenginlikler açısından muhteşem bir ülke olunca trafik kuralları da ona göre şekilleniyor tabii. Hemen bir örnekle anlatalım. Güney Afrika Cumhuriyeti trafik kurallarında hayvanların ve çoban sürülerinin trafikte geçiş üstünlüğü bulunuyor. Hayvan sürüsü veya çobanlara yaklaşmadan 150 metre önce uyarı ve ikaz ışıklarını yakıp onlara yol vermezseniz trafik polisi size ceza kesebilir.

Sıkı denetim: Sırbistan

Sıcakkanlı insanları, doğası ve lezzetli yiyecekleri ile Türkiye’den vizesiz seyahat edebileceğiniz Sırbistan’ı gidilecek yerler listenize mutlaka ekleyin! Tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve dinamik gece hayatıyla oldukça ilgi çeken yerlerden olan Sırbistan’da araç kiralamak istiyorsanız, seyahatinizden önce kuralları gözden geçirmeyi unutmayın. Sırplar bu konuda oldukça titiz! Öyle ki acil durumlar için sürücülerin araçlarında parlak yelek, ilk yardım çantası, reflektör ve 3 metrelik ip bulundurmaları zorunludur. Elbette bu malzemeler birçok ülkede zorunlu. Fakat Sırbistan trafik kurallarında denetim oldukça sıkı olduğu için burayı özel aracınızla ya da araç kiralayarak gezecekseniz bahsettiğimiz gereçlerin varlığını kontrol etmenizde büyük fayda var!

ALABANDAÖneriyor! “E-vize Veren Ülkeler!”

Yedeklemeniz Gerekebilir: İspanya

Göz sağlığı ile ilgili problem yaşayan insanların daha çok ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bu kural, ilk başlarda ilginç bir denetimmiş gibi gelse de aslında mantıklı bir açıklaması var 🙂 Tarihi, doğal güzellikleri ve leziz mutfağı ile dünyanın en çok turist çeken ülkelerinden biri olan İspanya, göz rahatsızlığı bulunan sürücüler ile ilgili koyduğu kurallar ile dikkat çekiyor. Eğer gözlük ya da lens kullanıyorsanız, kaybolma ya da düşme gibi ihtimallere karşın arabanızda yedek gözlük veya lens bulundurmak zorundasınız. Aslında neden diye sorduğumuzda, cevap otomatik olarak geliyor. Ya kırılır ya da düşerse ve yolun geri kalanında görme yetiniz azalırsa? Aman Allah korusun diyelim:)

Yola çıkmadan önce edinin: Fransa

Fransa’ya seyahat ederken, aracınızda olması gereken şeyler arasında alkolmetre bulundurmak sanıyoruz ki yoktur. Fransa’da büyüleyici bir tatil planı yaparken oldukça enteresan bir trafik kuralı olarak aracınızda alkolmetre bulundurmayı unutmamanızı tavsiye ederiz. Fransız trafik polisi bu konuda oldukça disiplinli olduğu için ne yapın ne edin alkolmetre almadan yola çıkmayın!

“Yurt dışında araç kiralamak isteyenlerin rehberi! Ülkelerin trafik kuralları” yazımızı bitirirken, sizlere dünyanın dört bir tarafında güçlü tedarik ağımız sayesinde her sınıf ve kategoride araç kiralama, transfer ve şoförlü araç tahsisi hizmetlerini sunabiliyoruz. Seyahatinizde tek ihtiyacınız olan şey, bizimle iletişime geçmek. Alabanda tüm departmanları ile bir tatilden daha fazlasını sunuyor, hayalinizdeki tatilini ayağınıza getiriyor!

Yurt dışı araç kiralama başta olmak üzere tüm hizmetlerimiz için tıklayınız.