Tatil denildiğinde hepimizin aklına konforlu, lüks, tüm imkanlara sahip, eğlenceli aktivitelerin olduğu otellerde konaklamak gelir. Kaldığımız süre boyunca kendimizi eğlenceli aktivitelere katılırken, yeni yerler keşfederken, masmavi suların tadını çıkarırken ve sınırsız dünya mutfaklarında eşsiz lezzetleri deneyimlerken hayal ederiz. Tam da bu hayalleriniz için istediklerinizden daha fazlasına Tatil sayfamızı ziyaret ederek ulaşabilirsiniz. Tatilin olmazsa olmazı güzel bir yerde konaklamaktır. Konaklama yerini güzel seçmek tüm tatilin güzel geçmesi anlamına gelir. Peki sıklıkla otel konaklamalarında karşımıza çıkan bazı terimlerin ne anlama geldiğini merak ediyor musunuz? Eğer cevabınız evetse işte en çok kullanılan terimlerden oluşturduğumuz turizm konaklama sözlüğü!

Otelcilik sektöründe kullanılan, seyahatimiz esnasında da karşımıza sık sık çıkan turizm konaklama terimleri çoğumuz için merak uyandırıcıdır. Peki nedir bu terimler? Aşina olduklarınız ve daha önce hiç duymadığınız konaklama terimlerini sizler için listeledik.

Alabanda ekibi tarafından hazırlanmış, en sık karşımıza çıkan konaklama terimlerine birlikte göz atalım!

konaklama-terimleri01

A

A LA CARTE / Alakart: Bir restoranda geniş bir seçeneği kapsayan, her tabağın ayrı olarak fiyatlandırıldığı menü. Karta göre, kart usulü, seçimi doğrudan müşterinin tercihine bırakılan yemek usulü

Additional bed: İlave Yatak

Accompagnateur: Refakat eden/(… ile birlikte)

Accommodation: Konaklama

Açık büfe: Davetlilerin veya müşterilerin önceden hazırlanmış büfedeki yiyecek ve içeceklerden dilediklerini, istedikleri miktarda alabildikleri düzenleme biçimi

B

Baby cot: Çocuk yatağı

Back to back: Art arda gelen gruplar

Butik Otel: Yapısal özelliği, mimari tasarımı, tefriş, dekorasyon ve kullanılan malzemesi yönünden özgünlük arz eden, işletme ve servis yönünden üstün standart ve yüksek kalitede, deneyimli veya konusunda eğitimli personel ile hizmet verilen ve belirtilen nitelikleri taşıyan en az on odalı oteller

Bell Boy: Karşılama görevlisi

Bell captain: Bell Boy’larin şefi

Bill: Hesap-fatura

Booking: Rezervasyon

ALABANDAÖneriyor! “Dünyanın en güzel 10 şehri!”

C

Cancellation: İptal

Cancellation charges: İptal ücreti

Check-in: Misafirin otele veya uçağa kabulü işlemleri

Check-out : Misafirin otelden ayrılması ve ilgili işlemler

Complimentary: Misafire sunulan ücretsiz hizmet

Concierge: Danışma memuru

Continental Breakfast: Asgari düzeyde bir içecek (Kahve/Cay/Süt) ile ekmek çörek ya da tostu kapsayan kahvaltı

Continental plan (CP) : Yatak ve kontinental kahvaltıyı kapsayan bir otel ücreti

Closed date: Kapalı tarih / Otelin dolu olduğu tarih

Commercial rate : Otel ve bir şirket/kurum arasında anlaşmaya varılan özel fiyat

Child: 2-12 yaş arası çocuklar

Confirm: Onaylama

D

Data sheet: Oteldeki konaklama ve yan birimlerini otelin yerini vb. bilgileri içeren bilgi formu

Day rate: Gündüz ücreti (Otel odasının gece kalınmaksızın gündüz saatleri içinde (06.00 17.00) kullanılması karşılığında otele ödenecek ücrettir.)

Deadline: İptal suresi

Demi pension: Bkz. Half pension

Desk: Resepsiyon bankosu

Destination: Bir seyahatin yöneldiği kent veya yer (Destinasyon)

Double booking: Aynı misafire çift rezervasyon yapılması

Double bed: Minimum 135×190 cm ölçülerindeki yatak (Ülke standartlarına göre değişmekle beraber, genel olarak minimum ölçüler temel alınmıştır.)

Double room: DBL. İki kişilik, tek yataklı oda

E

Early check-out: Misafirin resepsiyona önceden bildirdiği ayrılış tarihinden önce otelden ayrılması

English breakfast: Genellikle meyve veya meyve suyu beykin sosis jambon yumurta tost tereyağı reçel ile kahveyi içeren İngiliz kahvaltısı

European plan(EP): Yalnızca yatağı kapsayan otel ücreti

Extension: Misafirin konaklama süresini uzatması

F

Fly-Drive: Müşterilere belirli bir otele bağlı gezerek tatil yapma seçeneği

Food and Beverage (F/B): Yiyecek / İçecek

Forecast: Oda doluluk durumlarını gösteren form

Free sale: Yapılan özel anlaşmalarla firma ve şirketlere verilen konfirmasyonsuz oda satış yetkisi

Free sold: Free Sale hakkına sahip firma ve şirketin sattığı oda

Full board (F/B): Tam pansiyon (Oda, Kahvaltı, Öğle ve Akşam Yemekleri)

Function rooms: Otel içindeki balo, sergi, düğün, nişan, toplanti vb. faaliyetlerin yapıldığı yer

ALABANDAÖneriyor! “Unutulmaz dizi ve filmlere ev sahipliği yapmış ülkeler!”

G

Group: Aynı programa uyarak birlikte seyahat eden yolcular

Grup blokajı: Gruplara odaların önceden ayrılıp oda numaralarının belirlenmesi ve anılan odaların satışa kapatılması

GIT (Group Inclusive Tour): Paket tur grubu

Group rate: Gruplara uygulanan indirimli fiyat

Günübirlik: 24 saati aşmayan kısa süreli seyahatler

H

Half board (H/B): Yarim Pansiyon (Oda+Kahvaltı+1 Yemek)

High season: Yüksek sezon

Hostel: Daha çok gençlerin konaklaması için yapılmış ve belirli kurallara gore yönetilen ucuz konaklama tesisi

Housekeeper (H/K): Kat hizmetleri görevlisi

Housekeeping (H/Kpg.): Kat Hizmetleri

I

Incentive tour: Teşvik, özendirme gezisi

Immediate family: Birinci derece akraba (eş, çocuk, anne, baba, vb.)

IIT (Individual Inclusive Tour): Bireysel paket tur

Incoming: Yurt dışından ülkeye yapılan turlar

Itinerary: Seyahat acentesinin müşteri için düzenlediği seyahat programı

J

Junior suite: İçindeki yatma alanının oturma alanından bir bölme ile ayrıldığı geniş bir oda

K

Kapalı grup: Katılımcı sayısı ve program talepleri önceden belli olan gruplara seyahat acentesince hazırlanan paket tura katılan kişiler

King size bed: Minimum 183×200 cm. ölçülerindeki yatak (Ülke standartlarına göre değişmekle beraber, genel olarak minimum ölçüler baz alınmıştır.)

Kuver: Yemek düzenine göre masanın üzerine konulan servis malzemelerine verilen ad

L

Land operator: Yerel seyahatler düzenleyen transfer, günlük tur, rehber v.b hizmetleri sağlayan acente (Lokal Operatör)

Low season: Düşük sezon

M

MAITRE D’HOTEL : Servis departmanı şefi

Minimum group size: Fiyat belirlemek için gerekli en az yolcu sayısı

O

Oda kahvaltı: Tesiste oda + kahvaltı hizmetinden faydalanma

Occupancy rate: Doluluk oranı (Bir otelde satılan gecelemelerin satışa arz edilen toplama oranı.)

Overbooking: Kapasiteden fazla satış/rezervasyon yapılması

Override commission: Normal ve sabit bir komisyon dışında belirli bir iş hacmi aşıldığı takdirde ödenen ek komisyon

Origin: Seyahatin başlangıç noktası

Outgoing: Ülke dışına yapılan turlar

ALABANDAÖneriyor! “Hayvanseverler için büyüleyici 5 gezi rotası!”

P

Package Tour: Paket tur (Bir ya da bazen birden fazla yere yönelik olarak düzenlenen ulaşım, konaklama ve diğer bazı gezi unsurlarını içeren ve programı başlangıçtan belli olan herhangi bir tur.)

Pax: Kişi sayısı

Program (itinerary): Bir kitle ya da kişinin yapacağı turun ya da gezinin ayrıntılı ve açıklamalı olarak programının ve fiyatların yer aldığı belge

P/P (per person): Kişi başına

Peak season: Bkz.High Season

R

Rack rate: Otel için afişe tarife fiyatı

Rehber: Turizm bakanlığı tarafından belge verilmiş tarih coğrafya ve sosyal bilgisi olan, turistleri gezdirmekle görevli kişi

Reconfirm: Tekrar onaylama

Relase period: Kontenjan iptal süresi

Retail agency: Perakendeci (Turları ve diğer turistik ürünleri müşterilere son el olarak satan acente.)

RevPAR (Revenue per available room): Oda başına elde edilen gelir

Rollaway bed: İlave yatak

Run of the house rate (ROH) : Kategorisi belli olmayan oda ücreti (Giriş gününde otelin müsaitlik verdiği herhangi bir oda tipi için verdiği ücrettir, oda tipi garanti değildir)

S

Single room: Tek kişilik oda

Single supplement: Odanın tek kişi tarafından kullanılması halinde ilave olarak ödenecek fiyat farkı

Sejour: Belirli bir bölgede yapılacak olan geceleme ve konaklama

Suite: Bir salonla buna bağlanan bir veya daha fazla sayıda yatak odası bulunan konaklama ünitesi

T

Tam pansiyon (Full Board): Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği dâhil konaklama konsepti

Tour escort/Tour leader: Tur lideri

Tour guide: Tur rehberi

Triple room: 3 kişilik oda

Tur operatörü: Bir seyahat programını taşıt, konaklama, yeme-içme, eğlence, rehberlik, şehir turları dâhil olmak üzere tek fiyat üzerinden hazırlayan ve perakendeci seyahat acentaları ya da tarifeli hava yolu şirketleri kanalı ile pazarlayan kişi veya kuruluş

TÜRSAB: Türkiye Seyahat Acentaları Birliği

Twin room: İçinde tek kişilik iki yatak bulunan oda

U

Room Upgrade: Oda standardının misafirin ödediğinden daha iyi bir odaya değiştirme sürecine “oda yükseltilmesi” denir. Manzaralı oda, daha büyük oda, daha büyük yatak, balkonlu oda vs. diye birçok başlık altında misafiri memnun etmek için yükseltme yapılabilir.

V

Vacant (Vacancy): Boş oda/Boşluk

VIP/VERY IMPORTANT PERSON : Çok önemli kişi

Voucher (Hizmet Belgesi): Alınan seyahat hizmetleri karşılığında müşteriye verilen ve müşteri tarafından hizmeti sağlayana sunulmak üzere hazırlanmış belge

W

Waiting list: Bekleme listesi

Walk in: Rezervasyonsuz misafir

Y

Yarım pansiyon (half board/hb): Yatak, kahvaltı ile öğle veya akşam yemeklerinden birini içeren konaklama tarifesi

Odalar için Sıkça Kullanılan Terimler

B/B (Bed and Breakfast) Yatak + kahvaltı şeklinde konaklama.

H/B (Half Board): Yarım Pansiyon Konaklama (kahvaltı + akşam yemeği dahil)

F/B (Full Board): Tam Pansiyon Konaklama (kahvaltı+öğle yemeği +akşam yemeği dahil)

H.D (Herşey Dahil): Tüm yemekler ve otelin belirlediği alkollü/alkolsüz içeceklerin dahil olduğu pansiyon tipi

All.Inc: Herşey dahil; tüm yemekler ve otelin belirlediği alkollü/alkolsüz içeceklerin dahil olduğu pansiyon tipi

Option: Karar vermek için rezervasyon bekletme süresi

RQ(request): Yanıt bekleme süresi

DBL: iki kişilik oda

SGL: Odada tek kişi konaklama

TRPL: Odada üç kişi konaklama

Twin Bed Room: 2 ayrı yataklı oda

French Bed Room: Çift kişilik büyük yataklı oda

Rooming list: Oda dağılım listesi

ALABANDAÖneriyor! “Dünyada ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz 5 önemli müze!”