Türkiye coğrafi konumu, doğal güzellikleri, tarihe tanıklık etmiş eserleri ile tüm dünyaya ünü yayılan en önemli ülkelerden biridir. Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan ülkemiz, topraklarımızda hüküm süren tüm uygarlıkların kalıntılarına sahip çıkmış ve değerlerini korumuştur. Ülkemiz, Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen 1154 miras ile yerini almıştır. Bunlardan 897’si kültürel, 218’i doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslardır. Türkiye’nin bu listede 17’si kültürel, 2’si karma olmak üzere 19 miras alanı bulunmaktadır. Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları Listesi için yazımızın tamamını okumanızı tavsiye ederiz.
- Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985
- İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985
- Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı)
- Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986
- Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987
- Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı)
- Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) 1988
- Safranbolu Şehri (Karabük) 1994
- Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 1998
- Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011
- Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya) 2012
- Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 2014
- Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014
- Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır) 2015
- Efes (İzmir) 2015
- Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016
- Aphrodisias (Aydın) 2017
- Göbekli Tepe (Şanlıurfa) 2018
- Arslantepe Höyüğü (Malatya) 2021
Türkiye’nin her bir köşesi tarihten izler taşır ve görülmesi gereken çok fazla güzel tarihi ve kültürel güzellikleri vardır. Eğer siz de kültür miraslarımızı merak ediyorsanız, içlerinden henüz görmediklerinizin bir listesini çıkarabilir ya da yeniden ziyaret etmek için kendinize bir kültür turu hediye edebilirsiniz. Listenin tamamını yukarıda yazmıştık, şimdi önce UNESCO amacını, daha sonra kültür miraslarımızdan bazılarını açıklayarak Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları yazımıza devam edeceğiz.
UNESCO: Dünya Miraslarının Koruyucusu
Korunmaya değer tarihi yapılara ve doğal oluşumlara yer verilen UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye hak kazanan güzellikler “Dünya Mirası” statüsü kazanıyor. 972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi’ne göre oluşturulan ve Dünya Mirası Komitesi (DMK) tarafından belirlenen Dünya Mirası Listesi’nde Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen bu gün itibariyle 1121 miras yer almaktadır. Gerekli belgelerin UNESCO Genel Merkezi’ne sunulmasıyla Türkiye Sözleşmeye 16.03.1983 tarihinde resmen taraf olmuştur. Bununla beraber 1985 yılında Türkiye’den ilk olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesine giren asıl unsurlar şunlardır; Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Karma), İstanbul’un Tarihi Alanları, Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası. Bugün itibari ile, Türkiye’nin bu listede 17’si kültürel, 2’si karma olmak üzere 18 asıl miras alanı bulunmaktadır. En son 2021 yılında güncellenen Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları Listesi içerisinden sizin için seçtiğimiz görülmesi gereken değerlerimizden bazılarına gelin birlikte göz atalım.
ALABANDAÖneriyor! “Hafta Sonu Tatili için Görülmesi Gereken 5 Popüler Yer!”
Kapadokya ve Göreme Milli Parkı: Peri Bacalarının Muhteşem Manzarası, Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları
Kapadokya, Hasandağ ve Erciyes Dağı’nın püskürttüğü lavların çok uzun yıllar boyunca erozyona uğraması sonucunda benzersiz bir görünüme kavuşmuş. 1985 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bu eşsiz coğrafya; Pers, Hitit, Bizans ve Selçuklu gibi farklı uygarlıklardan da izler taşıyor.
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, peribacaları ve yeraltı şehirleri sayesinde dünya çapında bir üne sahip. Henüz bu nefes kesici güzellikteki bölgeyi görmediysen daha fazla vakit kaybetme deriz.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası: İslam Mimarisinin Başyapıtı, Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları
Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları Listesi yazımıza İslam mimarisi başyapıtı sayılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile devam ediyoruz. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 1985 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan kültürel değerlerimizden biri. Sivas’ta bulunan bu eser, İslam mimarisinin başyapıtlarından.
Mengücek hükümdarı Ahmet Şah ve eşi Turan Melek’in yaptırdığı cami ve darüşşifa, 1229’da tamamlanmış. Anadolu’nun geleneksel taş işçiliğinin seçkin bir örneği olarak kabul ediliyor. Ahlatlı Hürremşah tarafından yapılan cami ve darüşşifa, bitişik olarak yapılmış. Ölçüleri 32×63 metre olan yapının taç kapıları, zengin taş işçilikleriyle ışıldıyor.
Xanthos-Letoon: Likya Geleneklerinin Kenti, Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları
XANTHOS: Fethiye’ye 46 km. uzaklıkta, Kınık köyü yakınlarında bulunan Xanthos, Antik Çağda Likya’nın en büyük idari merkezi idi. M.Ö. 545’te Perslerin egemenliğine girene kadar bağımsız olan kent, bundan yaklaşık olarak yüzyıl kadar sonra tamamıyla yanmıştır. Bu yangından sonra şehir tekrar inşa edilmiş, hatta M.Ö. II. yy.da Likya Birliği’nin başkenti olma görevini üstlenmiştir. Daha sonra Romalıların kontrolüne giren kent, bundan sonra Bizans egemenliğine girmiş ve 7. yy.daki Arap akınlarına kadar Bizans egemenliğinde kalmıştır. Yerleşen her uygarlığın inşa ettirdiği yapılarda Likya gelenekleri, Helenistik ve Roma dönemi etkilerini gösteren bu merkez 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
LETOON: Fethiye’ye 46 km. uzaklıkta, Kınık köyü yakınlarında bulunan Xanthos, Antik Çağda Likya’nın en büyük idari merkezi idi. M.Ö. 545’te Perslerin egemenliğine girene kadar bağımsız olan kent, bundan yaklaşık olarak yüzyıl kadar sonra tamamıyla yanmıştır. Bu yangından sonra şehir tekrar inşa edilmiş, hatta M.Ö. II. yy.da Likya Birliğinin başkenti olma görevini üstlenmiştir. Daha sonra Romalıların kontrolüne giren kent, bundan sonra Bizans egemenliğine girmiş ve 7. yy.daki Arap akınlarına kadar Bizans egemenliğinde kalmıştır. Yerleşen her uygarlığın inşa ettirdiği yapılarda Likya gelenekleri, Helenistik ve Roma dönemi etkilerini gösteren bu merkez 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
ALABANDAÖneriyor! “Vize Alması Kolay Ülkeler!”
Nemrut Dağı: Antik Tanrıların Tahtı, Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları
Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı, “Zeus’un göklerdeki tahtına en yakın yer” olarak tanımlanmaktadır. Yüksekliği 2 bin 206 metreyi bulan Nemrut Dağı; ihtişamlı mezarları, dev tanrı heykelleri ve tarihi kabartmalarıyla 1987’den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
Dağın zirvesinde MÖ 69-36 yılları arasında hükümdarlık yapan Kommagene Kralı I. Antiokhos’un adıyla anılan mezarlar ve mezarların yanındaki teraslarda bulunan tanrı heykelleri bulunmaktadır. Bu meşhur dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmış ve 8-10 metre yüksekliğe sahiptir.
Kommagene Krallığı, dönemin iki büyük gücü Roma İmparatorluğu ve Pers İmparatorluğu arasında bir tampon bölgeymiş. Krallık, Doğu ve Batı’nın görkemli 2 kültüründen izler taşımakta, ayrıca Nemrut Dağı’nda dünyanın en güzel gün batımlarından ve gün doğumlarından birine de tanıklık edilebilmektedir.
Alabanda, yurt içi ve yurt dışı tur programlarını yolcularının talep ve isteklerine özel olarak düzenler. Alanında uzman profesyonel seyahat danışmanlarımızla iletişime geçerek rezervasyon işlemlerinizi gerçekleştirebilir ya da bize çağrı merkezimiz üzerinden 7/24/”365 Gün” ulaşabilirsiniz.