2010 Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü’nü alan tüp bebeğin babası Robert Edwards, sayısız başarılara imza atmış dünyanın önemli bilim insanlarından biridir.

Bilim dünyasının önemli isimlerinden tüp bebeğin babası Robert EDWARDS ile Etik ToplantılarAlabanda Turizm tarafından Londra, İstanbul ve Berlin’de organize edilmiş ve tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştır. Bilimsel komitesi Prof. Edwards, Edgar Dahl ve Refik Kutluer’den oluşan ve Londra’da Royal Society’de başlayan toplantıların etkileri günümüzde de sürmektedir.

 

   

“Dünya gazeteleri “63 Yaşındaki Kadın Anne Oluyor”
“Lezbiyen Çift Sağır Çocuk İstiyor”
“Ölü Babanın Sperminden Bebek Doğdu”
“Kardeşinin Hayatını Kurtarmak İçin Doğmuş Kız”
gibi manşetleri bizlere çıkarmadan neredeyse gün geçmiyor veya “Yakında Gelecek İlk İnsan Klonu”.
Hiç şüphe yok ki, insan genetiğinin ve yardımlı üremenin nefes kesen gelişmeleri, güçlü duygular uyandırıyor ve çoğumuzun hazırlıklı olmadığı kafa karıştırıcı ahlaki sorunları gündeme getiriyor.”
Prof. Robert G. Edwards

Üreme özgürlüğü nedir? Devlet, vatandaşlarının üreme tercihlerine ne zaman müdahale etme hakkına sahip olacak? Çocukların refahını garanti altına almak için yardımcı üreme uygulaması nasıl düzenlenmelidir? Üreme klonlaması, genetik geliştirme veya önyargılı cinsiyet seçimi gibi bazı üreme teknolojileri insan onuru ilkesini ihlal ediyor mu? Ve: Bizi Cesur Yeni Dünya’ya doğru kaygan bir yokuştan aşağı mı götürüyorlar?

Dünyada ilk kez düzenlenen ve tüm organizasyonu Alabanda Turizm tarafından Londra’da Royal Society konferans salonunda gerçekleştirilen, başkanlığını tüp bebeğin babası Prof. Dr. Robert Edwards’ın yaptığı konferansta preimplantasyon genetik tanı, embriyo bağışı, taşıyıcı anne, menopoz sonrası anneler, lezbiyen çiftler ve diğerleri için kurulan gebelikler, kök hücreler, prekonsepsiyonel cinsiyet seçimi ve klonlama gibi konuların derin ahlaki analizleri tartışıldı.

Yeni üreme teknolojilerinin etik, yasal ve sosyal etkileri üzerine kamuoyundaki tartışmayı ilerletmek için, dünyanın önde gelen genetik, etik ve hukuk uzmanlarından oluşan 150 davetli üreme tıbbındaki temel konulardaki görüşlerini paylaşmaya ve tartışmaya katılmıştır. 

    

Londra Royal Society’deki çok başarılı açılış konferansının ardından, ikinci konferans tüp bebek tedavilerinin (yardımcı üreme teknikleri) günümüzdeki durumunu bilimsel ve ahlaki açıdan incelemek üzere tasarlanmış ve yine tüm organizasyonu Alabanda Turizm, İstanbul’da devam ettirmiştir.

Kongrede yardımcı üreme tekniklerinin ortaya çıkışı, ülkemizde ve dünyada yürütülen politikalar ile yasal düzenlemeler, ısmarlama bebekler, embriyo hakları, gebelik öncesi cinsiyet tayini, preimplantasyon genetik tanı yöntemleri ve tedavi amaçlı kullanımı, yumurta ve embriyo bağışı, taşıyıcı annelik, menopoz sonrası annelik, homoseksüel çiftlerin çocuk sahibi olma hakkı, istemli küretaj, kök hücre, tedavi ve üreme amaçlı klonlama gibi konular detaylı olarak tartışılmıştır.

Konferansta ayrıca, yardımcı üreme tekniklerinin farklı kültürlerdeki hukuki, ahlaki ve felsefi yönlerini ele alan ve oldukça ilgi gören genel bir oturum da gerçekleştirilmiştir.