Şarj edilebilir pil türleri arasında yer alan lityum iyon pillerin kullanımı, teknolojinin iyice hayatımıza yerleşmesiyle her alanda kullanılmaya başlamıştır. Taşınabilir elektronik cihazlara olan ilginin ve ihtiyacın artması ve elektrikli araçların günden güne rağbet görmeye başlamasıyla bu pil türü de ön plana çıkmaya başlamış ve kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Ancak, lityum iyon pili içeren elektronik cihazların kullanımı bazı alanlarda risklidir. Seyahate çıkanlar için önemli olduğunu düşündüğümüz “lityum iyon pili içeren elektronik cihazların uçakta taşınması” konusunda sizlere kısaca bilgi vermeye çalışacağız. Yazımızın tamamını okuyarak genel bilgilere sahip olabilir, detaylar için hava yolu şirketinizden her zaman bilgi alabilirsiniz.

Lityum iyon pili içeren elektronik cihazlar uçakta yangın çıkarma riski taşıyan ürünler arasındadır. Bu nedenle kendi güvenliğiniz ve diğer tüm yolcuların güvenliği için uçak yolculuklarınızda lityum pili içeren elektronik cihazlarınızı uçak altı bagaj alanına göndermemeniz gerektiğini önemle hatırlatmak isteriz.

Peki bu kadar büyük bir risk faktörü olan lityum iyon pili hangi cihazlarda kullanılır?

Değişen ve gelişen teknolojiyle beraber insanoğlunun ihtiyaçlarında da artışlar olmuştur. Bu ihtiyaçlardan biri olan lityum iyon piller, hayatımızdaki teknoloji ile ilgili alanların pek çoğunda kullanılan pil türleri arasındadır. Sunduğu pek çok avantaj, bu pil türünün yaygın bir kullanım alanına sahip olmasında önemli bir etkendir. Lityum iyon pil kullanım alanları arasında cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, küçük ev aletleri, tabletler ve elektrikli araçlar gibi pek çok ürün yer alır.

Lityum iyon piller; hafif yapıları, en üst seviyede doldurulabilmeleri, küçük ve taşınabilir olmaları gibi önemli avantajlarından dolayı rağbet gören pil türleri arasındadır. Günümüzde kullanım alanı git gide genişlemektedir.

ALABANDAÖneriyor! “Uçaklarda Genel Bagaj Kural ve Hakları!“

Lityum İyon Pil Nedir?

Günlük hayatta sıkça kullandığımız cihazların içinde bulunan lityum iyon pili, yeniden doldurulabilir özelliktedir. Lityum iyon pillerin içeriğinde elektrotlar, karbon ve metal oksit; elektrolit ise lityum tuzu çözeltisidir. Bu piller, ağırlıkları ve büyüklüklerine nazaran sağladıkları yüksek güç sebebiyle pek çok alanda revaçta olan ve kullanılan bir pil türüdür. Bir lityum iyon pilinin içi; katot, anot ve ayırıcı plaka olmak üzere 3 temel bölümden oluşur.

Batarya şarj edildiğinde elektrik yüklenen lityum atomları, karbon katmanında toplanır ve şarjdan çıkarıldığında elektronlar, katot kısmına doğru yönelir. Kendi içindeki bu döngünün gerçekleşmesi esnasında elektromanyetik güç ortaya çıkar. Sıvı haldeki lityumun yoğunluğu, yalnızca suyun yarısı kadardır. Lityum katı hâldeyken en hafif metaldir. Bununla birlikte lityumun elektron verme ve artı yüklenme eğiliminde olması, pillerde kullanılmasındaki önemli faktörlerin başında gelir.

Lityum İyon Pili İçeren Elektronik Cihazların Uçakta Taşınması Neden Risklidir?

Uçak seyahatlerinde yolcuların güvenliğini ve konforunu her zaman en üst seviyede tutulmak hedeflenir. Bu nedenle uluslararası uçuş kuralları gereği bazı tehlikeli maddelerin taşınması yasaktır. Lityum iyon pili içeren bazı elektronik cihazlar da bu yasaklı maddeler arasında yer almaktadır. Yolculuğunuzun sorunsuz gerçekleşmesi için bu maddeleri yanınızda bulundurmamanız önerilirken, konu ile ilgili uçuş öncesi mutlaka ön bilgi almanız tavsiye edilir.

Yolculuğunuz sırasında yanınızda hangi maddeleri taşıyabileceğinizi ve bu maddelerin taşınma koşullarından bahsedecek olursak;

  • Tekerlekli sandalyeler, sızdırma yapabilecek akülü ya da lityum akülü hareket cihazları (elektrikli-şarjlı bisiklet, Segway vb. hariç) üzerinizde veya kabin bagajınızda taşınamazken, kayıtlı bagajınızda taşınabilir.
  • Saat, hesap makinesi, kamera, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve kayıt cihazı gibi lityum metal, lityum iyon pili ya da bataryaları içeren cihazlar üzerinizde, kabin bagajınızda ve kayıtlı bagajınızda taşınabilir.
  • Yedek lityum metal, lityum iyon pili ya da bataryaları üzerinizde veya kabin bagajınızda taşınamazken, kayıtlı bagajınızda taşınabilir.
  • Akıllı bagajlar; harici cihazları şarj etme imkânı sağlayan entegre lityum bataryalar, GPS takip cihazları, Bluetooth, Wi-Fi, kendini tartma özelliği ve de dijital kilit içeren cihazlardır. Lityum bataryası ayrılamayan akıllı bagajlar kabin bagajı ya da kayıtlı bagaj olarak taşınamaz.
  • Lityum iyon bataryalar, cihaz içinde olması şartı ile kabin ve kayıtlı bagajda 100 Wh’e kadar taşınabilir. 100 Wh-160 Wh arası kapasiteli max. 2 adet yedek batarya sadece el bagajında ve ambalajlı olarak taşınabilir. Kayıtlı bagajda taşınamaz. 160 Wh üzeri kapasiteli bataryalar kesinlikle taşınamaz.
  • Lityum batarya bagajdan ayrılmalı, kabin bagajının içinde taşınmalı ve varış noktasına kadar akıllı bagaja tekrar takılmamalıdır.
  • Lityum batarya akıllı bagajdan ayrılmalı ve kabinde ayrı olarak taşınmalıdır.        
  • Hoverboard, segway, airwheel, solowheel, balance wheel, elektrikli-şarjlı bisiklet vb. lityum iyon batarya ile çalışabilen taşınabilir araçların, uçuşlarda yolcu beraberinde kabinde veya kayıtlı bagaj olarak taşınması yasaktır.   
  • Hobi amaçlı kullanılan İHA’’ların (insansız hava aracı) kabinde taşınması hususunda tehlike oluşturabilecek tek unsur, ihtiva ettikleri pilin çeşidi ve kapasitesidir. ICAO Doc.9284 Teknik Talimatları’nda belirtilen lityum batarya içeren elektronik cihazlarla ilgili kısıtlamalar dahilinde pil ihtiva eden İHA’ların kabinde taşınmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

ALABANDAÖneriyor! “İnternetli Uçaklar Hakkında Merak Edilenler!“

Yasaklı maddeler, yolcular için sağlık ve güvenlik tehlikesi yaratan veya uçağa hasar verebilecek madde veya malzemelerdir. Bu nedenle bu eşyaların uçağa getirilmemesi çoğu hava yolu şirketi tarafından önemle talep edilmektedir. Alana getirilmesi halinde de bazı istisnai durumlar hariç yukarıda bahsi geçen cihazların uçağa alınmasına izin verilmemektedir.

Uçak seyahatlerinde yolcularımız için faydalı bilgileri içerdiğini düşündüğümüz yazılarımıza burada yer vermeye devam edeceğiz.

Alabanda güvenli ve sağlıklı uçuşlar diler!