Türk vatandaşları vize işlemleri konusunda uzun ve yorucu bürokratik süreçlerden geçen ülkelerden biridir. Özellikle turistik amaçla seyahat ediyorsanız, hazırlamanız gereken evrakların yanı sıra, seyahat amacınızı da kanıtlıyor olmanız beklenir. E-vize veren ülkeler sayesinde, sizi bu uzun süreli ve yorucu bürokratik işlemlerden kurtaran, zamandan tasarruf etmenizi sağlayan ve havalimanında kapıda verilen vizelere bir alternatif oluşturma amacı ile geliştirilen bir online vize/e-vize sistemi bulunmaktadır.
Türk pasaportu ile seyahat edecek yolcuların elektronik sistem üzerinden vize başvurusunda bulunup, vize onayını aldıktan sonra kolayca seyahat edebilecekleri bazı ülkeler vardır. Bu yazımızda size e-vize veren ülkeler hangileridir sorusuna kısa yanıtlar vererek, seyahat planlarınıza yeni yerler eklemeniz için tavsiyelerde bulunacağız.
E-vize Nedir?
Online vize olarak da bilinen e-vize sistemi dahilinde, çevrimiçi kullanıcılar gitmek istedikleri ülkenin resmi web sitesi üzerinden vize başvurusunda bulunabilmektedirler. Vize başvurusu yapacak kişiler, gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde elektronik vize belgelerini alarak geçerli pasaportları ile beraber kolayca seyahat edebilirler. Online vize uygulamasına tabi ülkelerden alınan seyahat izin belgesi, kişinin genellikle turistik amaçlı gezileri için geçerli olmaktadır. Uzun süreli oturum izni gerektiren başvurular için henüz bu uygulama başlı başına yeterli görülmemektedir.
E-vize Nasıl Alınır?
Vize başvuru prosedürleri ve ülkelerin talep etmiş olduğu belgeler, ülkeden ülkeye göre değişmekle beraber, sistem genel olarak aynı koşullarda ilerlemektedir. Online vize başvurusunda bulunabilmek için öncelikle kişinin geçerli bir pasaporta sahip olması ve seyahat amacını belirlemesi gerekmektedir. Gidilecek ülkenin e-vize hizmetini sağlayıp sağlamadığı ve hangi koşullarda, hangi vize türü için online vize verdiği gibi konular detaylı araştırılmalıdır. Ülkeler anlık olarak vize prosedürleri değiştirme hakkında sahiptir. Bu nedenle e-vize için de seyahatinizden en az 15 gün önce işlemlerinizi başlatmanız tavsiye edilir. Geçerli bir pasaporta sahip yolcular ilgili ülkenin istediği bilgi ve belgeleri temin ederek, belirlenen e-vize bedelini kredi kartı ile yatırıp başvuru işlemini tamamlayabilir. İstisnai olarak bazı ülkeler e-vize için vize harç bedeli talep etmeyebilir. Başvuru sonrasında giriş izni almanız halinde, tarafınıza iletilen elektronik belgenin çıktısını yanınızda bulundurmanız gerekli olacaktır. Ülkeye giriş esnasında kontrol memurları pasaportunuz ile beraber e-vize belgenizi de görmek isteyecektir.
Örneğin ülkemize giriş yapmak isteyen birçok yabancı ülke vatandaşı, herhangi bir temsilciliğe gitmeden, sıra ve onay durumunu beklemeden, sadece pasaport bilgileri yardımı ile başvuruda bulunabilir, ödemelerini gerçekleştirdikten sonra da e-vize belgelerini alabilirler.
E-vize Veren Ülkeler
E-vize veren ülkeler ile elektronik vize başvurusuna tabi ülkeleri birbirine karıştırmamak gerekir. Elektronik ortamda vize başvurusu yapılan ülkeler aynı zamanda başvuru sahibini vize randevusuna bizzat davet ederek, pasaportuna vize bandrolü basabilir. Ancak, e-vize veren ülkeler başvuru sahibinin online ortamda yaptığı başvuruyu kabul eder ve kişiye vize onayını bir belge olarak iletir. Bu belgeye, elektronik vize belgesi diyebiliriz. Kişinin şahsen başvuruda bulunmasına veya pasaportuna vize bandrolü basılmasına gerek kalmayan ülkelerdir.
Online vize uygulamasını kullanan ülkeler yıldan yıla artıyor. Türk pasaportuna sahip kişilerin e-vize uygulaması ile seyahat edebilecekleri ülkelerin listesi aşağıdaki gibidir.
Bahreyn; Umuma mahsus(bordo) pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 gün süreli vizelerini Bahreyn’e seyahatlerinden önce e-vize olarak alabilmektedirler. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Cibuti; Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Vatandaşlarımız ilgili web adresi üzerinden alacakları e-vizeyle Cibuti’ye seyahat edilebilmektedir.
Kamboçya; Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. 30 gün geçerli turistik amaçlı vizeler, Kamboçya’nın ülkemizdeki Fahri Konsolosluğunun yanı sıra, sınır kapılarında da verilmektedir. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizelerini ilgili web adresinden e-vize olarak da alabilirler.
ALABANDAÖneriyor! “Vize Alması Kolay Ülkeler!”
Meksika; Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi ve Hizmet Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport hamilleri ise vizeden muaftır. Turizm, iş, eğitim, gazetecilik veya transit geçiş gibi nedenlerle Meksika’ya seyahat edecek umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları, mutlaka havayoluyla seyahat etmek kaydıyla 180 gün geçerli tek giriş vizelerini ilgili internet sitesinden harçsız e-vize olarak alabilmektedirler. E-vize imkânından sadece Umuma Mahsus Pasaport hamilleri yararlanabilmekte olup, buna mukabil Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili vatandaşların ülkemizde bulunan Meksika Diplomatik Temsilciliklerine şahsen müracaatla pasaporta tatbik edilen etiket (sticker) tipi vize almaları gerekmektedir. Vatandaşlarımızın Schengen Bölgesi ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Birleşik Krallık (İngiltere ve Kuzey İrlanda) geçerli çok girişli vizesine sahip olmaları ya da bu ülkelerde daimi oturma iznine sahip olmaları halinde Meksika’ya vize almadan seyahat etmeleri mümkündür.
Tacikistan; Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Tacikistan’a gerçekleştirecekleri seyahatlerinde vizeye tabidirler. Vatandaşlarımız, Tacikistan’a gerçekleştirecekleri turistik amaçlı seyahatlerinden önce belirlenen internet adresinden elektronik vizelerini (e-vize) alabilirler. Başvuru onay sürelerinde oluşabilecek gecikmelerden ötürü seyahatten en az 10 gün öncesinde e-vize başvurusunun yapılması tavsiye edilir. Turistik amaçlı olmayan seyahatleri öncesinde ise kişilerin, resmi internet adresinden başvurularını yaparak, Tacikistan’ın ilgili temsilciliklerinden seyahat tipine uygun vizelerini almaları gerekmektedir.
Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai); Birleşik Arap Emirlikleri vizesinin Türkiye’de yaygın kullanımı Dubai e-vizesidir. Dolayısıyla yolcular, Birleşik Arap Emirlikleri e-vizesi yerine Dubai e-vizesi olarak bu vizeyi adlandırabilirler. Dubai e-vizesi, elektronik ortamda başvurusu yapılan ve vize sonucu yine online olarak gönderilen bir vize türüdür. Vize kararı e-mail olarak 2-5 iş günü arasında gelmektedir. Dubai e-vizesi için konsolosluk/elçilik ya da vize başvuru merkezine gidilmesi gerekmemektedir.
E-vize veren ülkeler hakkında detaylı bilgi ve evinizden çıkmadan vizenizi online olarak almak için bize ulaşın!
Kenya; Sınır kapısında vize itası uygulaması 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle sona erecektir. Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız ilgili internet adresinden elektronik vize alabilmektedir. Diplomatik, hususî ve hizmet pasaport hamili vatandaşlarımız her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Pakistan; Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Pakistan e-vize başvuruları için yolcuların davetiye belgesi temin etmeleri zorunludur. Vize başvuruları Pakistan’ın online vize sistemi üzerinden yapılmaktadır. Vize ücreti ise yine kredi kartı ile ödenir. Vize başvurularının seyahat tarihinden en geç 7 iş günü öncesinde tamamlanması tavsiye edilir.
ALABANDAÖneriyor! “Vize Nedir, Nasıl Alınır?”
Etiyopya; Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeye tabidir. Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Etiyopya vizesi için konsolosluk/elçilik ya da vize başvuru merkezlerine gidilmesine gerek yoktur. E-vize, kişinin online Etiyopya vize sisteminde kayıtlı olan e-posta hesabına gönderilmektedir. Online Etiyopya vizesine başvuru yapabilmek için başvuru sahibinin pasaportunun en az 6 ay geçerli olması gerekmektedir. Etiyopya e-vizesi ücretlidir. Vize ücreti kredi kartı ile tahsil edilmektedir.
Rusya; Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususî ve hizmet pasaportu hamilleri her 180 günde 90 günü aşmamak şartıyla 30 gün süreyle vizeden muaftır. Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Rusya’ya maksimum 15 güne kadar turistik, ziyaret, kültürel, ticari amaçlı seyahat edecek kişiler, Rusya vizelerini artık online olarak alabileceklerdir.
2 günde Rusya vizesi için tıklayınız!
Sri lanka; Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 güne kadar turistik amaçlı seyahatlerinde vizelerini ilgili internet adresinden veya ülkeye girişte sınır kapılarında alabilmektedirler. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 güne kadar turistik amaçlı seyahatlerinde vizelerini resmi internet adresinden veya ülkeye girişte sınır kapılarından alabilmektedirler.
Zambiya; Diplomatik pasaport hamilleri her 180 günde 90 güne kadar vizeden muaftır. Hususî, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Vatandaşlarımız çalışma vizesi dışındaki vizelerini resmi internet sitesi üzerinden elektronik olarak alabilmektedirler.
E-vize Ücreti Nedir?
E-vize veren ülkeler için vize başvurusu yapılırken harç ücreti ödemek gerekir. Yani elektronik vize başvuruları da normal vize başvuruları gibi kişiden vize harç ücretinin talep edildiği vize başvuru türlerindendir. Vize ücreti, vize başvuru şekline bağlı değildir. Ülkelerin kendi aralarında yapmış oldukları vize anlaşmalarına bağlıdır. Bazı ülkeler, anlaşma gereği Türk pasaportunu vize harç uygulamasından muaf tutmuştur. Bu nedenle seyahat edeceğiniz ülkeye göre vize ücretinin değişebileceğini hatırlatmak isteriz.
Tüm dünya ülkelerine profesyonel vize danışmanlık hizmeti sunan şirketimiz, yurt dışı seyahatlerinizde ihtiyacınız olan her şeye sahip! Uçak bileti, konaklama, tatil turu, vize hizmetleri, seyahat sağlık sigortası, yurt dışı araç kiralama ve havaalanı transferi, rehberlik hizmeti ve çok daha fazlası için bize ulaşabilirsiniz.