Özellikle Avrupa’ya seyahat etmek isteyen kişilerin karşısına sıklıkla çıkan, vize işlemleri için kişileri uzun uğraşlardan geçiren, kısaca Avrupa’ya açılan kapı olan Schengen vizesi nedir ve nasıl alınır gelin birlikte inceleyelim.
Schengen ismi, adını küçük bir kasabadan alıyor. Aslında bu vizenin çıkış noktası da bu isme dayanıyor. Lüksemburg’un küçük bir kasabası olan Schengen, 1985 senesinde Fransa, Belçika, Almanya geçişlerini daha kolay ve daha sorunsuz hale getirmek adına ortaya çıkan bir uygulama ve anlaşmanın imzaladığı yerin de adını almış durumda. Ülkeler arası serbest dolaşımı aktif hale getirmek ve etkileşimi arttırmak adına gerçekleştirilen bu uygulama, an itibari ile çok sayıda devletin içerisinde yer aldığı uygulamalardan bir tanesidir.
Schengen Toprakları İçerisinde Yer Alan ve Sözleşmeye Ait Olan Ülkeler
- Almanya,
- Avusturya,
- Belçika,
- Çekya,
- Danimarka,
- Estonya,
- Finlandiya,
- Fransa,
- Hollanda,
- İspanya,
- İsveç,
- İtalya,
- Letonya,
- Litvanya,
- Lüksemburg,
- Macaristan,
- Malta,
- Polonya,
- Portekiz,
- Slovakya,
- Slovenya,
- Yunanistan.
(!) AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahil edilen ülkeler arasında yer almaktadır.
ALABANDAÖneriyor! “Vize Alması En Kolay Ülkeler!“
Schengen Vizesi Nedir?
Yabancı uyruklu kişiler; vatandaşı olduğu ülkelerinin vize muafiyet durumlarına bağlı olarak Schengen vizesine tabi tutulurlar. Vize alınarak ya da vizesiz seyahat edilmesi durumunda, Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile bir Schengen ülkesine giren yolcu, diğer Schengen ülkelerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken yani ilk kez Schengen vizesi almış kişiler vizenin alındığı ülkeden ilk girişi yapmak ile yükümlüdür. Örneğin, İtalya’nın temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.
Tek Girişli ve Çok Girişli Schengen Vizesi Nasıl Kullanılır?
Aynı zamanda Schengen vizesi alan kişiler seyahatlerini sorunsuz gerçekleştirebilmek adına, almış oldukları vize konusunda detaylı bilgiye sahip olmalıdırlar. Vize başvurusu sonucunda anılan ülkeye giriş iznine hak kazanmış kişilerin pasaportlarına Schengen vize bandrolü basılmaktadır. Bu bandrol üzerinde kişinin seyahat koşullarını gösteren; ülkede kalış süresi, hangi ülkeden vize alındığı, verilen vizenin tek girişli veyahut çok girişli mi olduğu gibi temek bilgiler yer almaktadır. Tüm seyahat boyunca pasaport kontrol noktalarından bir ülkeden başka bir ülkeye geçiş yapıldığı esnada ilgili görevli tarafından gerekli kontroller sağlanacaktır.
Tek girişli (single) bir vize ile kişi Schengen topraklarından çıkmamak koşulu ile vize süresi boyunca dilediği kadar geçiş yapabilir. Ancak Schengen topraklarından çıkılıp vize süresi devam etse dahi tekrar Schengen ülkelerine giriş yapılmak istendiğinde vize kullanım hakkınız biteceği için ülkeye alınmama durumu ile karşılaşabilirsiniz. Ancak vizeniz çok giriş (multiple) ise schengen topraklarından çıkmış da olsanız vize sürenizin devam ediyor olması halinde yeniden schengen topraklarına giriş yapabilirsiniz.
ALABANDAÖneriyor! “Dünyanın En Güzel 10 Şehri!”
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Avrupa’ya açılan kapı schengen vizesi nedir, nasıl alınır? sorusunun cevabı için burada tüm detayları paylaşmak pek mümkün değildir. Ancak kısaca değinecek olursak; seyahat edilecek ülkeye göre Schengen vizesi için yapılması gereken işlemler değişiklik gösterir. Bahsi geçen ülkelerden alınan vizenin ortak adı Schengen vizesi olsa da her ülkenin kendine ait vize başvuru, onay ve ret kriterleri vardır. Bu nedenle asıl gitmek istediğin ülkeden vize başvurusu yaparken, o ülkeden vize işlemleri için belirlediği kriterleri iyi bir şekilde analiz etmeniz ve doğru vize kategorisinde başvuru yapmanız gerekmektedir.
Herhangi bir Schengen ülkesinin büyükelçiliği veya konsolosluğu ile atanmış resmi başvuru merkezleri tarafından kabul edilen başvuruların sonucunda verilen vize türüne göre seyahatin ve diğer koşulların mahiyetine göre farklı kısıtlamalar olabilir.
Bununla birlikte en genel tipteki Schengen vizesi, vize sahiplerine 180 gün (6 ay) içinde vizenin başlangıç tarihinden itibaren en fazla 90 günlük seyahat etme hakkı tanıyan kısa süreli bir vize türüdür.
C tipi vize olarak geçen kısa süreli turistik, ticari, aile/arkadaş ziyareti, 90 günü aşmayan kısa süreli eğitim ve staj programları, spor ve kültür amaçlı faaliyetlerde bulunmak için ilgili vize kategorisine ait kriterleri yerine getirmeniz gerekir. Bahsi geçen kategorilerde Schengen vize işlemleri için alanında uzman kadromuzdan 7/24/365 profesyonel hizmet alabilirsiniz. Dosya hazırlama, randevu işlemleri, pasaport takibi ve rezervasyon işlemleri gibi tüm konularda A’dan Z’ye vize danışmanlık hizmeti veren kurumumuz, yolcularına sorunsuz ve hızlı bir vize başvuru deneyimi yaşatır.
Schengen Vizesi için Hangi Evraklar Gerekir?
Schengen vizesi için gereken evraklar kişinin mesleki durumuna, seyahat amacına ve kalış süresine göre değişmektedir. Kişinin ülkesine geri döneceğini kanıtlayan bağlayıcı sebepleri, mesleki durumunu gösteren iş yeri evrakları, Schengen ülkesindeki veya bölgesindeki seyahati boyunca seyahat masraflarını bizzat karşılayabileceğine dair yeterli finansal güce sahip olduğunu gösteren belgeleri sunması gerekmektedir.
Bu belgelerin yanı sıra seyahat amacını açıklayan vize başvuru belgelerini de eksiksiz olarak dosyasında bulundurması gerekmektedir.
Schengen vizesi için gerekli evrak listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Seyahatin amacına ve niteliğine bağlı olarak Schengen ülkelerinin Türkiye’deki Konsolosluk ve Büyükelçiliklerine 3 genel başlık altında toplanan vize türlerinde başvuru yapılabilmektedir.
- Tek Tip Schengen Vizesi: Turistik gezi, ticari görüşme/toplantı, aile, arkadaş, akraba ziyareti gibi altbaşlıklarda toplanan Tek Tip Schengen vizesi, aldındığı ülkede belirli bir zaman aralığında giriş tarihinden itibaren 180 gün içinde 90 güne kadar konaklamaya izin verir. Vizeyi alan kişi 90 gün içinde belirli bir zaman aralığında Schengen ülkelerine seyahat edebilir ancak bu noktada belirtilmesi önem arz eden husus vize sahibi kişinin 90 gün boyunca vizesini aldığı ülkede kesintisiz kalacağı ya da diğer ülkelere bu süre boyunca seyahat edeceği anlamı çıkarılmamalıdır.
- Sınırlı bölgesel geçerliliği olan vize; Sadece vizeyi veren Schengen ülkesine seyahat edilmesine izin vermektedir. Bazı durumlarda vize başvurusunda bulunurken seyahat edilecek olan Schengen ülkeleri özellikle belirtilmelidir.
- Ulusal vize; Schengen ülkelerine çalışma, eğitim ve öğrenim veya sürekli oturum izni almak amacıyla gidenlere verelen Schengen vize türü olup D tipi vize olarak da bilinir.
Schengen vizesi tek girişli veya çok girişli olarak verilebilir. Tek girişli Schengen vizesi alan kişi bir Shengen bölgesine sadece belirli bir süre içinde girebilir. Çok girişli vize Schengen bölgesine istenildiği zaman giriş ve çıkış yapmaya imkan sağlar. Belirli bir zamanda, belirli bir amaçla Schengen ülkesinde daha uzun süre bulunmak zorunda olanlara (öğrenimi, çalışma vb.) oturma izni başlığı altında uzun süreli vize verilebilmektedir. Diğer taraftan çok girişli ulusal Schengen vizesi ile diğer ek vize koşullarının gerektirdiği kurallara bağlı olunmaksızın Schengen bölgesinde seyahat edilebilir.
Schengen Vize Randevusu Nasıl Alınır?
“Avrupa’ya açılan kapı schengen vizesi nedir, nasıl alınır?” sorusuna ek olarak vize başvurusunun ilk adımı olan “Schengen vize randevusu nasıl alınır?” sorusunu ekleyebiliriz. Seyahat edeceğiniz ülkenin schengen vize kriterlerine bağlı olarak randevu işlemleri de değişiklik göstermektedir. Bazı ülkeler için randevu işlemleri online sistem üzerinden yürütülürken bazılarında çağrı merkezi aracılığı ile randevu kaydı oluşturulabilir. Bu nedenle seyahat edeceğiniz ülkenin randevu kriterlerini ve yoğunluğunu doğru olarak tespit etmek çok önemlidir.
Seyahatiniz yakın bir tarihte gerçekleşecek ise randevu alma konusunda acele etmenizi tavsiye ederiz. Randevu konusunda yoğun bir ülkeye vize başvurusunda bulunuyorsanız, işlemleriniz gecikebilir ya da seyahatinizi ertelemek durumunda kalabilirsiniz. Bu nedenle tavsiye edilen randevu alma ve sonuçlanma süresi göz önünde bulundurularak en az 1 ay öncesinden işlemlerin başlatılmasıdır. Aksi durumda acil durumlar hariç randevuların öne çekilmesi veya işlemlerin hızlandırılması mümkün olamayacağı için seyahatinizi riske atmış sayılırsınız. Elçilik veya konsolosluklar randevu konusunda inisiyatifi her zaman başvuru sahibine bırakmaktadır.
Hızlı ve doğru vize randevu işlemleri için Alabanda vize departmanı her zaman hizmetinizde! 7/24/”365 gün” bize kolayca ulaşabilirsiniz.
Schengen Vize Reddi
Schengen vize başvurusu sonrasında gideceğiniz ülkenin elçilik veya konsolosluğu tarafından vize başvuru dosyanız incelemeye alınır. Sonuçlanma süresine bağlı olarak bu değerlendirme süresi 3 ila 15 iş günü arasında değişir. Bu durum tamamen seyahat edeceğiniz ülkenin belirlemiş olduğu kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Değerlendirme sürecinin sonrasında sunulan evrakların incelenmesi, gidiş amacınızın tutarlılığı ve sizi yaşadığınız ülkeye bağlayıcı sebepleriniz yani geri dönüş taahhütleriniz analiz edilerek başvurunuz olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlandırılır.
Schengen vize başvurunuzun olumlu olması halinde pasaportunuza vize bandrolü basılır ve bu bandrol üzerinde vize kullanım koşullarınız hakkında temel bilgiler işlenir. Ancak başvurunuzun olumsuz olma durumu da söz konusu olabilir. Schengen vize reddi bazen kişinin yanlış başvuru işlemleri, eksik evrak sunması, mülakatta çelişkili ifadelere yer vermesi gibi durumlar nedeniyle yaşanabilir. Bazen de daha önce yapılan başvuruların olumsuz etkilerinin yansıması sonucu ret olarak sonuçlanabilir.
Schengen Vize Ret Belgesi
Schengen vize reddi kişiye genel geçer 11 maddelik bir belgeden oluşur. Değerlendirme sonucuna bağlı olarak ilgili maddelerden bir veya birkaçı işaretlenerek kişiye ret cevabı almasına sebep olan durular hakkında kısaca bilgiler verilmiş olur.
Doğru ve eksiksiz bir vize başvuru süreci için özellikle ilk kez vize alan ve zor vize veren ülkelere başvuruda bulunacak kişilerin mutlaka profesyonel vize danışmanlık hizmeti almaları her zaman tavsiye edilir. Çünkü bilindiği üzere ret almış bir kişinin sonraki vize başvuruları da olumsuz yönde etkilenebilir. Tüm işlemler kurallara uygun olsa dahi önceki başvurunun olumsuz olması nedeniyle yeni yapılan başvuru yine ret cevabı ile sonuçlandırılabilir.